Daniel J. BOORSTIN
Creatorii. O istorie a eroilor imaginatiei, vol. I
Traducere de Delia Razdolescu, Editura Meridiane, Colectia „Biblioteca de Arta. Arte. Civilizatii. Mentalitati“, Bucuresti, 2001, 544 p., f.p.i
Daniel J. BOORSTIN
Creatorii. O istorie a eroilor imaginatiei, vol. II
Traducere de Delia Razdolescu, Editura Meridiane, Colectia „Biblioteca de Arta. Arte. Civilizatii. Mentalitati“, Bucuresti, 2001, 544 p., f.p.
Colectia „Biblioteca de Arta“ de la Meridiane e una dintre cele mai temeinice institutii ale productiei editoriale romanesti; ajunsa la al sase sutelea titlu, e un fluviu masiv si domol.
Creatorii lui Daniel Boorstin (Boorstin, de la Bursztyn, grafia poloneza a cuvintului Bernstein, „chihlimbar“) apare dupa Descoperitorii si Cautatorii, impreuna cu care formeaza o trilogie de mari ambitii. Boorstin strabate istoria culturii si a civilizatiei ca pe o galerie de portrete; in Creatorii sint portretizati cei care au marcat simbolic istoria europeana. Cartea nu este, cum ne-am putea teme, o insiruire seaca de portrete; Boorstin zaboveste indelung asupra marilor mutatii simbolice din cultura.
El nu urmeaza servil cronologia, ci isi grupeaza capitolele pe filoane simbolice. In istoriile clasice ale culturii si civilizatiei, fiecare epoca isi are stilul propriu, ilustrat in literatura sau arta. Boorstin urmareste descoperirea sinelui in scris: ii pune astfel alaturi pe Augustin, pe Montaigne, pe Francis Bacon si pe Jean-Jacques Rousseau; la primul, lava sinelui rabufneste din cunoasterea lui Dumnezeu; ultimul este exhibitionist, oportunist, instabil si antipatic. Rousseau se inrudeste spiritual cu Sade si Casanova, cu care are in comun si exhibitionismul, si spiritul de aventura.
Urmatorul din familie este Benjamin Franklin, care si-a scris autobiografia. El, Augustin si Rousseau p