Din cauza problemelor create de subfinatarea din invatamantul universitar in ultimii ani, conducerea Universitatii Tehnice "Gh.Asachi" se gandeste la noi criterii de finantare. Aceste criterii vor tine cont, in opinia sefilor de la UTI, de finantarea la nivel de catedra, si nu de universitate, cum se proceda pana acum. Fiecare departament va primi bani in functie de necesitatile si particularitatile sale. In plus, se doreste o eficientizare la maximum a cheltuielilor pentru desfasurarea in bune conditii a procesului didactic si de a se atrage cat mai multe surse de venituri extrabugetare. Astfel, alocatia bugetara, momentan insuficienta nevoilor univeristatii, va fi completata cu noi venituri. Acesti bani vor acoperi cheltuielile pentru salarii, dotari, investitii, reparatii capitale, consolidari si diverse lucrari.
Actuala modalitate de finatare tine cont, in primul rand, de numarul de studenti scolarizati de o institutie publica de invatamant superior. Conform prevederilor Consiliului National pentru Finantare in Invatamantul Superior, ca etalon se ia in considerare studentul de la Stiinte Economice. Pentru Politehnica, alocatia respectiva este prea mica in raport cu nevoile sael. Din acest motiv, este necesara o definire proprie a fiecarei catedre si departament, care sa fie relevanta si corelata cu continuitatea planului de invatamant si a statului de functiuni. In acest sens, va fi numita o comisie care sa analizeze aceste noi variante si sa o aleaga pe cea optima. Pana la inceputul viitorului an universitar, se va decide o noua modalitate de a imparti bugetul. (A.Z.)
Din cauza problemelor create de subfinatarea din invatamantul universitar in ultimii ani, conducerea Universitatii Tehnice "Gh.Asachi" se gandeste la noi criterii de finantare. Aceste criterii vor tine cont, in opinia sefilor de la UTI, de finantarea la nivel de catedra, si nu de