Peste 90 de sateni, cu virste cuprinse intre patru si 75 de ani, au fost simbata la un parastas la familia Tamba, unde au mincat salam, bors de rata, maioneza, oua umplute cu ficat de rata, friptura de rata, cozonaci si oua rosii. Vinovate: alimentele sau igiena La mai putin de 12 ore dupa masa, mai multe persoane au fost transportate la Spitalul din Roman, cu simptome tipice toxiinfectiilor alimentare. "Ei aveau greata, varsaturi, colici abdominale, diaree si stare generala alterata, semnele tipice ale toxiinfectiei alimentare. Printre alimentele considerate periculoase, de la care s-au recoltat probe de laborator, se numara maioneza, ouale umplute cu ficat de rata, salamul si altele, care au mai ramas de la parastas", a declarat doctor Roxana Pipirigianu, medic epidemiolog in cadrul Directiei de Supraveghere a Starii de Sanatate (DSSS) Neamt. Medicul din comuna, Ana Ciobanu, spune ca au fost si persoane cu toxiinfectie alimentara care au refuzat internarea. "Pina ieri, s-au prezentat la dispensar inca cinci persoane cu toxiinfectie alimentara, insa acestea au refuzat internarea. Multi sint rude sau locuiau pe aceeasi strada cu familia Tamba. Nu stim ce aliment a provocat toxiinfectia, pentru ca au fost oameni care nu au consumat oua cu maioneza sau pate, dar s-au imbolnavit. E posibil ca sarmalele sau carnea tocata sa o fi generat. Nici conditiile igienice in care au fost preparate nu erau din cele mai bune", a afirmat medicul Ana Ciobanu. Ancheta epidemiologica O echipa de medici din cadrul DSSS Neamt a inceput, de luni, ancheta epidemiologica. Dupa ce au recoltat probe de alimente si din sursele de apa din zona, epidemiologii au constatat ca mincarea nu a fost preparata in conditii igienice. "Nu exista apa curenta, iar canalizarea era defectuoasa. In aceste conditii, se presupune ca a izbucnit focarul de toxiinfectie alimentara", a spus doctor Cecilia Gafencu, se