Toata suflarea orasului era, duminica dimineata, ingrozita. O parte din scara unui bloc intrase pur si simplu in pamint, iar oamenii facusera focuri pe spatiul verde unde isi petrecusera noaptea. Miscarile seismice care au avut loc la Moldova Noua la sfirsitul saptaminii trecute nu au fost intimplatoare, sustin specialistii Institutului National pentru Fizica Pamintului. Ei spun ca, din punct de vedere tectonic, intreaga zona a Banatului prezinta o caracteristica ce o deosebeste total de cea a Vrancei, dar si de restul zonelor cu un potential seismic din Europa. La Moldova Noua exista falii verticale care se propaga, spre nord, pina la Resita. Cei zece kilometri care despart epicentrul de suprafata solului reprezinta o distanta mult prea mica si, de aceea, cutremure cu magnitudini mici pot produce pagube extrem de mari.
?Asteptam replici?
Cutremure asemanatoare s-au mai produs in orasul de pe Dunare in 1879, 1911 si 1927. In 1879 localitatea Coronini a fost distrusa in intregime. Intre octombrie 1789 si aprilie 1880, in zona Moldova Noua s-au produs peste 80 de cutremure de intensitati semnificative. Cel din 10 octombrie 1879 s-a resimtit pina la Sibiu, iar unda de soc s-a propagat pe o raza de 76.000 de kilometri patrati. Dan Rau, seful Observatorului Seismologic din Timisoara, apreciaza ca sint posibile noi replici ale cutremurului din 24 mai.
Ieri dimineata, la Moldova Noua au venit ministrul sanatatii, Daniela Bartos, prefectul judetului, Gheorghe Pavel Balan si echipe de specialisti in constructii. Pagubele de la Moldova Noua nu sint cuantificate inca. Pina in acest moment se stie ca doua firme, Diplomat Prodcom si Sorina SRL, au pierdut bunuri si marfa in valoare de cite aproape un miliard de lei, iar cel mai cunoscut geamgiu din oras a pierdut geamuri in valoare de aproximativ 90 de milioane de lei. Peste 50 la suta din blocuri