Frederic Klusch- constructor de case din Noul Sasesc -"De cate ori au ocazia, sasii se intorc sa asculte cucul si sa admire carabusii de mai, pe plaiurile natale". "As avea o rugaminte: sa scrieti despre Lehliu Gara, oraselul in care am facut armata si in care m-am simtit extraordinar. Sa spuneti ca...
Frederic Klusch- constructor de case din Noul Sasesc -"De cate ori au ocazia, sasii se intorc sa asculte cucul si sa admire carabusii de mai, pe plaiurile natale"
"As avea o rugaminte: sa scrieti despre Lehliu Gara, oraselul in care am facut armata si in care m-am simtit extraordinar. Sa spuneti ca Fritz, soldatul Fritz Klusch n-a plecat in Germania si doreste foarte mult sa-i intalneasca pe fostii camarazi de pe santierul Mostistea Ii si pe colonelul Vaduva - omul caruia ii datorez multe dintre deciziile vietii mele. Chiar daca acolo, la unitate, svabii si sasii lucrau in constructii, in timp ce romanii ocupau posturile de furieri si oameni de birou, eu m-am simtit foarte bine, fiind apreciat de toata lumea. Daca cineva isi mai aminteste de mine, sa-mi scrie. Eu sunt ala care-a construit unitatea cea noua."
"Decizia de a nu pleca in Germania are la baza un fapt foarte clar: noi ne-am gasit locul"
- D-le Klusch, aveti doar 50 de ani, sunteti un celebru constructor de case si totusi n-ati emigrat in Germania. Incep cu aceasta intrebare, fiindca romanii sunt foarte indurerati de plecarea sasilor din Ardeal. Cum motivati decizia dvs. de a ramane in Romania, cand vi s-au oferit o multime de oportunitati in patria ancestrala?
- De peste 800 de ani, patria sasilor este Transilvania, iar de 83 de ani, Romania. Istoria lor e mai lunga pe aceste meleaguri decat pe altele. Eu aici ma simt acasa, nu ma pot identifica in Germania. Am fost acolo de atatea ori dupa Revolutie, am avut posibilitati enorme: oferte de lucru, locuinte, pr