•Consiliul Local a hotarat ieri marirea cu peste 50% a darilor
Consiliul Local a votat ieri o hotarare privind majorarea taxelor si impozitelor locale potrivit O.G.36/2002, care fixeaza un nivel minim de impozitare. Ordonanta de Guvern stabileste impozitele si taxele locale, in suma fixa, pe metru patrat de teren, in mod diferentiat, in intravilanul localitatilor, pe ranguri de zone. Hotararea Consiliului Local stabileste impozitele pe terenuri, progresiv, in functie de distanta fata de centru (unde impozitele sunt mai mari), de dotarea tehnico-edilitara a zonei etc. Hotararea de Consiliul imparte Iasul in patru zone de impozitare, zona A - care se refera la cartierele din centru, zona B - care cuprinde cartierele vecine zonei centrale, cum ar fi Cantemir si Podu Ros, urmeaza zona C - in care intra cartiere cum sunt Nicolina, iar in zona D intra cartierele de la periferie. Trebuie mentionat insa ca un cartier nu este o unitate absoluta teritoriala pentru stabilire a impozitelor, pentru ca, de exemplu, anumite strazi dintr-un cartier pot intra in zona A, iar celelalte au fost incluse in zona B. Zonarea a fost amanata de catre Consiliul Local, insa principiul de impozitare progresiva ramane valabil. Astfel, pentru zona A, impozitul creste de la 2.628 lei/mp la 4.900/mp, in zona B - de la 1.971 la 3.700, in zona C - de la 1324 la 2500, iar in zona D - de la 657 la 1.200.
"Pentru prima data, Guvernul ne-a dat un nivel mimin sub care Consiliul Local nu poate stabili taxele si impozitele. Prin urmare, am stabilit o crestere cel putin egala cu inflatia la impozitele locale", a declarat primarul Constantin Simirad.
In ceea ce priveste terenurile din extravilan, harta de impozitare a fost impartita, de asemenea, in patru zone. Astfel, impozitele pe terenurile cu constructii vor fi ajustate cu un indice de 50% pentru zona I, 45% pentru zona II, 4