Aliatii se vor consulta cu rusii doar in problemele in care sint de acord
Aliatii se vor consulta cu rusii doar in problemele in care sint de acord
Presedintele rus Vladimir Putin a luat loc pentru prima oara in mijlocul omologilor sai din tarile membre NATO pentru a inaugura noul Consiliu comun Rusia-NATO creat de? cei doi fosti inamici din timpul razboiului rece, in cadrul reuniunii istorice care a avut loc ieri, la Pratica del Mare, linga Roma. ?Douazeci de natiuni, din Vancouver pina la Vladivostok, se afla in jurul aceleiasi mese pentru a raspunde la problemele si interesele comune care necesita solutii comune?, a rezumat secretarul general al NATO, George Robertson. Aceasta reuniune reprezinta ?un rezultat istoric pentru o mare alianta?, a declarat, la rindul sau, presedintele american George W. Bush. ?Doi fosti inamici au devenit astazi parteneri care incearca sa depaseasca 50 de ani de diviziuni si un deceniu de incertitudini, iar acest parteneriat ne conduce catre un obiectiv si mai ambitios: o Europa complet unita, libera si in pace?, a adaugat presedintele american.
Alianta Nord-Atlantica a fost creata in 1949 pentru a face fata unei eventuale invazii a armatei sovietice. Dupa 53 de ani, reuniunea NATO-Rusia marcheaza definitiv sfirsitul razboiului rece, potrivit aprecierilor mai multor lideri ai Aliantei. Presedintele rus si omologii sai din NATO au semnat oficial ieri, la prinz, ?Declaratia de la Roma?, care stabileste noile relatii dintre Rusia si NATO.
Implicarea Rusiei, limitata
Acest forum inlocuieste actualul consiliu permanent comun NATO-Rusia, creat in 1997, si care ramine un organism de consultanta. Rusia va beneficia de o mai mare autoritate in cadrul noului organism decit in consiliul precedent, creat pentru a apropia mai mult Moscova de Occident. Chiar si asa insa, viitoarea sa implicare va fi limita