Potrivit revistei americane ?Nutrinews?, o mama care alapteaza produce in fiecare zi aproximativ 700-800 ml de lapte, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 500 kilocalorii. Pentru a compensa aceste pierderi de lichid este nevoie deci, in primul rind, de un aport suplimentar de lichide. Se recomanda ca in aceasta perioada sa se consume aproximativ 1,5-2 litri de lichide pe zi. In schimb, in perioada de alaptare, femeia nu trebuie neaparat sa manince mai mult decit de obicei, insa trebuie sa manince calitativ mai bine. Proteinele si calciul sint printre cei mai importanti componenti din alimentatie carora trebuie sa li se acorde importanta in aceasta perioada. Ratia recomandata este de minimum 80 de grame de proteine si de 1.200 de mg de calciu pe zi. Lactatele sint esentiale deoarece contin atit proteinele, cit si calciul necesare mamei, iar raportul calciu/fosfor favorizeaza buna absorbtie a calciului. In ceea ce priveste fierul, o portie de carne de vita sau de peste contine aproximativ 30 la suta din necesarul zilnic, fructele si legumele proaspete, 30 la suta, iar o portie de cereale, aproximativ 12 la suta din necesar. In general, o alimentatie cit mai variata in aceasta perioada asigura majoritatea substantelor de care organismul matern are nevoie. De asemenea, este bine ca regimul de slabire sa nu inceapa in timpul perioadei de alaptare. Alaptarea in sine stimuleaza degradarea grasimilor, si implicit, scaderea in greutate.
Vitamine si suplimente recomandate
Suplimente nutritive pentru mamele care alapteaza: vitamina A (10 000 UI/zi), complex de vitamine B (50-100mg /zi), vitamina C (500 - 1000 mg/zi), vitamina E (100-400 UI/zi), calciu (500-1000 mg/zi), magneziu (50-100 mg/zi), zinc (30-50 mg/zi), mangan (10 -20 mg/zi), fier (20-25 mg/zi), seleniu (100-200 micrograme/zi).
Alimente si medicamente interzise
Alimentele si medicame