•Tratamentele "populare" sau regimurile alimentare "speciale" nu vindeca niciodata litiaza biliara si nu previn instalarea complicatiilor •Indepartarea calculilor veziculari se face numai prin colecistectomie laparoscopica
Cel mai frecvent, litiaza biliara este descoperita intamplator, la un pacient fara colici biliare, cu ocazia efectuarii unei ecografii abdominale. Ecografia este metoda cea mai sensibila si mai accesibila de stabilire a diagnosticului de litiaza biliara veziculara. Litiaza biliara poate evolua in trei stadii clinice: asimptomatic, simptomatic si cel al complicatiilor. In majoritatea cazurilor, litiaza veziculara este asimptomatica (lipsita de simptome sau insotita de unele diseptice). Simptomul specific litiazei biliare este colica biliara. In mod caracteristic, durerea este severa, cu o durata de 30 minute pana la 24 de ore. Durerea nu este intotdeauna paroxistica, ci adesea continua. pot fi asociate greturi, varsaturi, cefalee etc. In prezenta complicatiilor, simptomatologia este mai severa. Durerile devin foarte intense, nu cedeaza la antialgice, apar greturi si varsaturi abundente, balonari, sistarea tranzitului intestinal s.a.
Tratamentul colicii nu rezolva, insa, litiaza biliara. Regimul bogat in fibre cu efect profilactic (influenteaza proportia diferitilor acizi biliari in bila) poate ameliora simptomele. Acesta are efect asupra constipatiei, similar laxativelor "de volum". Ceaiurile "biliare" sau "hepatice" (de galbenele, sunatoare, anghinare, rostopasca etc.) sau medicamentele de tip hepatobil, Rowachol, cholelitol s.a. au exclusiv rol colagog-coleretic. Nici combinatiile de extracte de plante laxative (ulei de ricin) sau alte "tratamente populare" nu pot determina eliminarea calculilor din caile biliare. Chiar daca amelioreaza temporar unele simptome, tratamentele "populare" sau regimurile alimentare "speciale"