Pedepse pentru angajatii indisciplinati
Astfel, pe linga desfacerea disciplinara a contractului de munca, cea mai aspra dintre ?pedepse?, patronul are la dispozitie avertismentul scris, trimiterea acasa a salariatului pentru maximum 10 zile, perioada in care i se suspenda contractul de munca, retrogradarea din functie cu diminuarea corespunzatoare a salariului, pentru maximum doua luni, si reducerea retributiei lunare cuvenita angajatilor indisciplinati cu 5 pina la 10%, pe o perioada de maximum trei luni. De retinut ca toate sanctiunile, incepind de la mustrarea scrisa, se inregistreaza in cartea de munca a angajatului.
Ucenicia, recunoscuta prin lege
Noul Cod al muncii reintroduce notiunea de ucenic intr-o meserie si reglementeaza aceasta situatie printr-un contract specific. Ucenicul este angajat in baza unui contract de ucenicie in virtutea caruia patronul se angajeaza sa-l formeze intr-o anumita meserie pe proaspatul angajat. Nu te poti afla in situatie de ucenicie decit o singura data in cariera, daca ai sub 25 de ani si doar pentru o perioada de maximum trei ani. Tinerii intre 16 si 25 de ani care nu au nici o calificare au la dispozitie inca o posibilitate: contractul de calificare profesionala, care poate fi incheiat pe o perioada de minimum 6 luni si maximum doi ani. Un tinar la inceput de cariera este angajat pe o functie in baza contractului de adaptare profesionala.
O alta prevedere stabileste ca perioada de proba, la angajare, nu poate depasi 30 de zile pentru un post obisnuit si trei luni in cazul unei functii de conducere. Actul normativ aprobat saptamina trecuta introduce, in premiera pentru piata muncii din Romania, si o serie de clauze speciale ce pot fi stipulate in contractele de munca individuale. Astfel, printr-o clauza de mobilitate, patronul are dreptul sa trimita un angajat sa munceasca in alta zon