Helvetizarea Romaniei este, acum, titlul unei carti aparute la Editura Vremea, in 2001. Autor: Petre Pandrea, celebrul avocat interbelic, cumnat al lui Lucretiu Patrascanu, inchis sub regimul Dej din pricina acestei relatii de rudenie care le-ar fi putut dezvalui anchetatorilor un complot patrascanian.
Anchetatorii vizau chiar firele unui complot privind helvetizarea Romaniei. Pe atunci expresia aceasta nu era titlul unei carti, ci doar o sintagma inventata de Petre Pandrea si pusa in dezbatere in cele mai diverse cercuri ale elitei politice bucurestene. Sintagma lui Pandrea viza o eventualitate, strict teoretica, dar dezirabila, despre neutralitatea politica a Romaniei in conditiile de dupa razboiul care se incheia cu infringerea Germaniei si – iata, unii stiau deja – cu o expansiune a sovietelor staliniste pina dincolo de granitele noastre de vest.
Acum stim ca avocatul bucurestean nu elaborase un proiect amanuntit al ideii sale politice. Nu scrisese nimic pe acest subiect. Avea sa scrie mai tirziu, cind va incepe o serie de note memorialistice.
Si totusi, gindul lui Pandrea avea sa joace un rol important in istoria secreta a stalinismului postbelic si a dejismului. In 1946, Gheorghi Dimitrov, important lider kominternist, se afla in vizita la Bucuresti, unde se instalase primul guvern procomunist din istoria Romaniei. Gheorghi Dimitrov isi exprima dorinta de a sta de vorba si cu particularul Petre Pandrea. Avocatul nu avea nici o calitate oficiala in stat ori in vreun partid. Cei doi se intilnesc la Peris, unde Pandrea era proprietarul unei mosioare si al unui conac. Despre ce dorea Dimitrov sa vorbeasca? Despre ideile lui Pandrea cu privire la helvetizarea Romaniei. De ce oare?
Ii va fi trecut prin cap avocatului, care stia destule despre tehnicile manipulatorii ale proceselor staliniste, ca i se intinde o cursa, in care urma sa fie