Annie SAMUELLI
Gratiile despartitoare
Traducere de Adina Arsenescu,
Cuvint inainte de Micaela Ghitescu, Editia a II-a revazuta si adaugita,
Editura Fundatia Culturala Memoria, Bucuresti, 2001, 270 p., f.p.
Annie si sora ei, Nora Samuelli, au fost judecate si condamnate de Tribunalul Militar Bucuresti in anul 1950, la 20, respectiv 15 ani de temnita grea pentru activitate contrarevolutionara. Au executat 12 ani de detentie. In anul 1962 libertatea surorilor Samuelli a fost rascumparata de la statul inchizitor comunist. Am descris acest sistem de vinzare de sclavi in prezentarea volumelor Anchete si procese uitate (Observator cultural nr. 101/2002).
Despre surorile Samuelli, prof. univ. Micaela Ghitescu (fost detinut politic la Mislea) nota in Cuvintul inainte al volumului de amintiri: „Surorile Samuelli! De vazut nu le-am vazut niciodata, insa «mitul» lor depaseste zabrelele «Secretului Mare», ajungind pina la curtea prin care ne tirim bocancii fara sireturi, de la dormitoare la ateliere, de la ateliere la dormitoare, de la dormitoare din nou la ateliere si asa mai departe, in acel du-te-vino de fiecare zi si noapte, de fiecare saptamina, luna, an, viata…“.
Cind am adunat documentele publicate in Anchete si procese uitate, am citit si dosarul Anniei Samuelli. Nu pot sa nu fiu de acord cu aprecierea prof. univ. Micaela Ghitescu: „Annie Samuelli face parte din ceea ce Alexandru Paleologu a numit «galeria marilor doamne ale rezistentei anticomuniste din Romania»“.
Annie Samuelli a cunoscut represiunea comunista in primele ei faze. In anii ’50, cind era detinuta la Jilava sau Mislea, propaganda comunista ridica lupta de clasa la rangul de lege suprema a politicii statale. In realitate, „inchisorile de femei erau pline de reprezentante ale tuturor paturilor societatii, de la intelectuale la agramate…“.
C