Desi veche, iubirea pentru sistemele de informatii sofisticate s-a manifestat plenar o data cu instalarea in fotoliul de premier. Cu ajutorul acestora, premierul si ai lui spera sa cucereasca tot mai multe inimi acasa si prin straini.
Acum un an, Adrian Nastase isi convoca subalternii la Palatul Victoria. Nu pentru o sedinta de guvern, ci pentru a-i pune in fata calculatoarelor. Ministrii, ca scolerii, au urmat cursul scurt de computeristica. Ei au invatat sa deschida si sa inchida un calculator, sa scrie si sa trimita ravase prin posta electronica. S-au alfabetizat. Mai glumet, ministrul de Interne, de pilda, s-a exersat in ale corespondentei electronice, trimitandu-i colegei sale de la Justitie un mesaj scurt si clar: Rodica, la tine in minister sunt toti coruptii. Gura pacatosului! Gluma a fost gustata, totusi, de mai toti cei prezenti, desi era primul atac electronic la adresa guvernului.
Scoala li s-a urcat la cap. Ministrii stiu acum sa scrie comunicate complicate si sa le trimita ziarelor, radiourilor si televiziunii, stiu sa intre pe Internet si sa naufragieze prin cine stie ce infern din realitatea virtuala. Corupta cu mici cadouri, timorata sau pur si simplu lipsita de discernamant, presa a preluat, uneori fara sa rumege, comunicatele transmise electronic si le-a publicat in paginile sale.
Dupa ce a pierdut alegerile din 1996 pentru ca avea imagine proasta, partidul lui Nastase stie ca le-ar putea castiga pe cele din 2004, facand liftinguri si implanturi cu silicon in propria imagine. Coloanele oficiale strabat acum cu viteza cosmica realitatea virtuala. Si, cel putin aparent, nu culca nici un trecator la pamant. Oamenilor lui Nastase nu a trebuit sa li se explice de prea multe ori cat de utila e propaganda, prin radiouri sau televiziuni, de stat sau private, prin presa subventionata mascat cu publicitate platita de la buget, d