Temperaturile inalte din luna martie au permis inmultirea peste masura a lacustelor marocane. Dupa judetul Constanta, "rozatoarele" au aparut in numar mare si in Dolj si sunt "asteptate" si in alte judete din sudul tarii. Temperaturile inalte din luna martie au permis inmultirea peste masura a lacustelor marocane. Dupa judetul Constanta, "rozatoarele" au aparut in numar mare si in Dolj si sunt "asteptate" si in alte judete din sudul tarii.
Lacustele marocane au aparut in numar mare in localitatea Dobromir din judetul Constanta si au distrus 250 de hectare de floarea-soarelui, coriandru, porumb, rapita si ovaz. Batalia cu lacustele s-a dat in Constanta atat pe calea aerului, cu avioanele de pulverizat, dar si la sol. Cu toate ca s-a incercat crearea unor benzi de protectie, lacustele au putut migra si spre alte judete. Ieri, lacusta marocana a fost depistata in numar mare in judetul Dolj, in localitatea Segarcea, in terenuri cultivate cu lucerna si floarea-soarelui.
Specialistii Ministerului Agriculturii afirma ca au fost compromise deja culturile de pe o suprafata de 45 de hectare, iar, per total, in judetul Constanta pagubele sunt de 25%. Acum lacustele sunt asteptate sa apara si in judetele Olt si Valcea.
"Lacusta marocana este originara din nordul Africii, iar in tara noastra apare, cand si cand, in Oltenia, vestul Transilvaniei, in nordul Moldovei, populand mai ales solurile nisipoase. Toamna isi depun oua in aceste nisipuri, iar in primavara, la temperaturi inalte, ies larvele. Lacusta marocana e mica, dar se inmulteste insutit fata de lacusta italiana sau cea autohtona. Ele zboara in roiuri. Temperaturile ridicate de la inceputul primaverii au favorizat inmultirea lacustelor marocane si este posibil sa apara si in Olt, Valcea dar si in alte judete din sudul tarii, insa totul este sub control, sub tratament", ne-a declarat prof. Horia Iliescu, dir