O data cu cresterea temperaturii, microorganismele (microbii) existente in interiorul sau pe suprafata diverselor alimente se inmultesc cu repeziciune. Ajunsi in intestin, acesti ?microteroristi? se multiplica extrem de repede si pot provoca enterocolite, boli diareice si toxiinfectii alimentare care uneori pot fi extrem de periculoase. Microorganismele responsabile de toxiinfectiile alimentare pot fi virusi, bacterii sau paraziti, cele mai raspindite fiind insa bacteriile. Drintre ?vedetele? sectiilor de boli infectioase, citeva merita mentionate: n Salmonela - care apare in carnea de pasare incorect preparata termic, in oua, maioneze, creme, lapte, fructe si legume insuficient spalate. Provoaca in special dureri de cap, greata si varsaturi, diaree, crampe abdominale si febra cu frisoane n Clostridium botulinium - este o bacterie a carei toxina provoaca botulismul. Se gaseste mai ales in conservele de carne in bulion, incomplet sau incorect fierte. Provoaca varsaturi, migrene, afectarea vederii, paralizia muschilor, dificultati de respiratie si, in lipsa unui tratament corect, moartea dupa 3-7 zile n Escherichia coli - care se gaseste in majoritatea alimentelor insuficient prelucrate termic sau in apa contaminata. Dupa citeva zile de la contaminare, apare febra insotita de greata si varsaturi n Stafilococul auriu - din maioneze, creme, salatele cu sosuri, produse de patiserie, provoaca dureri abdominale, diaree severa, greata si varsaturi n Campylobacter - se gaseste mai ales in carnea de pasare insuficient fiarta sau fripta. De regula, provoaca diaree, greata, varsaturi, crampe abdominale, dureri musculare, febra, dureri de cap si uneori infectii urinare sau artrita n Vibrio cholerae - care provoaca holera, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium spp. se transmit in special prin apa contaminata si au ca simptom major diareea. De aceea sint cun