Calendar PopularInaltarea Domnului- Ispasul - Pastele cailor -. La patruzeci de zile dupa Sfintele Pasti se sarbatoreste Inaltarea Domnului Iisus la ceruri. In Maramures se fac slujbe in toate bisericile si nu se lucreaza nimic. Pastele ortodox nefiind pana in prezent o sarbatoare cu data fixa, nici...
Calendar PopularInaltarea Domnului- Ispasul - Pastele cailor -
La patruzeci de zile dupa Sfintele Pasti se sarbatoreste Inaltarea Domnului Iisus la ceruri. In Maramures se fac slujbe in toate bisericile si nu se lucreaza nimic. Pastele ortodox nefiind pana in prezent o sarbatoare cu data fixa, nici Inaltarea nu are o anumita data. Cade intotdeauna joia, in a sasea saptamana dupa Pasti. Asa cum se intampla mereu, sarbatoarea crestina se impleteste cu datini stravechi, pastrate ca prin minune. Frumusetea lor pare scrisa in povesti.
Salutul crestinesc
Cine ajunge in Maramures din alta parte de tara va ramane poate uimit auzindu-i pe sateni dandu-si zilnic binete, cu un refren desprins, parca, din rugaciuni:
- Laude-se Domnul nostru Iisus Hristos!
- Laudat sa fie in veci. Amin.
Ori mai pe scurt:
- Laudam pe Iisus!
- In veci. Amin.
In pragul casei, la munca, pe langa carutele cu fan cosit, binetea e cu gandul la Dumnezeu.
De la Pasti la Inaltarea Domnului, salutul se schimba in "Hristos a inviat!" cu raspunsul "Adevarat a-nviat!". In mod special, in ziua de Inaltare, toti crestinii la sate spun: "Hristos s-a-naltat!", raspunzandu-se "Adevarat ca s-a-naltat!". Multe vechi randuieli s-au pierdut pe Iza si Mara, dar salutul crestinesc a ramas. Toata viata e cusuta in Maramures cu numele lui Iisus.
Pastele cailor
Marea sarbatoare a Inaltarii poarta in popor numele de Ispas sau Pastele cailor, pornind de la o legenda crestina pe care eu o stiu de la mama mea, Luchiana Fat. @N_P