- Dupa aceasta intilnire a ministrilor apararii din NATO si din tarile partenere, in momentul in care se decide o noua structurare a Aliantei, care sint nivelul si orizontul de asteptare in legatura cu Romania?
- Cred ca, in acest moment, cel mai important lucru pentru Romania este sa mentina directia spre care se indreapta acum, adica sa continue fara intrerupere activitatea buna dusa pina in prezent. Si aceasta in doua domenii: mai intii reforma armatei, modernizarea fortelor armate si, pe de alta parte, fireste, continuarea reformelor in domeniul administratiei, justitiei si Ministerului Public, toate acestea fiind acum bine demarate. Ultimul raport pe care NATO l-a facut cu privire la Romania a fost pozitiv si a notat faptul ca au fost facute foarte multe progrese. Procesul MAP (Membership Action Plan), adica planul national de aderare, va continua si dupa momentul Praga, iar toate contactele avute in ultima perioada intre Romania si NATO ma fac sa am convingerea ca Romania stie extrem de bine ce are de facut pina la momentul Praga si, din momentul in care directia actuala este mentinuta, avem toate motivele sa fim increzatori…
- Am auzit din diverse surse ca s-ar putea sa existe usoare modificari in pozitia formala a Rusiei privind extinderea NATO. Ce puteti comenta in legatura cu acest subiect, mai ales in perspectiva recent incheiatei sesiuni a Consiliului in formula 19+1?
- Pe fond, pozitia rusa nu s-a schimbat, dar cred ca intr-adevar putem spune ca tonul si forma cuvintelor sint acum oarecum schimbate. Rusia isi mentine pozitia cunoscuta fata de extinderea NATO insa, in acelasi timp, tot Rusia a afirmat in mod public ca in aceasta problema nu are de ales, ca nu poate sa incerce blocarea procesului extinderii si ca, in final, tarile care vor sa adere la NATO sint perfect libere s-o faca.
Ceea ce este cu adevarat nou est