Povestiri Zen – 100 povestiri despre iluminare
Traducere din engleza de Larisa Andrei, Editura Mix, Colectia „Lumea din noi“, Brasov, 168 p., 50.000 lei
In citeva cuvinte, disciplina Zen, cunoscuta scoala a inimii luminate din antichitate, utilizeaza si propovaduieste intregul spectru al invataturilor budismului. Cunoscind o mare varietate de forme, practicate cindva in estul Asiei, invatatura Zen propune un set de reguli pentru realizarea unei limpezimi a constiintei practicantului, fara a fi insa propriu-zis o dogma.
In fond, invataturile Zen pot fi rezumate, pe intelesul culturii europene, prin citeva caracteristici umane universal-valabile, putem zice chiar, si profund… crestine: intelepciune, compasiune, rabdare, asceza, generozitate, daruire si meditatie (se poate citi rugaciune). Toate aceste pa¯ramita¯s sint valorile fundamentale caracteristice tuturor sistemelor de invatatura budista si numai prin insusirea lor deplina se poate atinge stadiul suprem de iluminare, o stare de energie si beatitudine superioara, telul suprem al modului de viata Zen.
Mica culegere de povestiri de fata, asa cum ne asigura editorul versiunii englezesti, nu se vrea o istorie in sens conventional: „Multe povestiri Zen nu sint scrise in carti si, din aceasta cauza, nu exista nici o posibilitate de confirmare a lor prin istoriografia conventionala. Scopul real al povestirilor nu este acela de a oferi o documentatie asupra evenimentelor trecute, ci de a produce un efect anume asupra cititorului lor“ (p. 15).
Este momentul sa-mi exprim anume temeri legate de priza la publicul romanesc a acestor povestiri. Cam schematice si abuzind de un limbaj repede sublimat, care se repeta in expresii si metafore confuze, prea generale, chiar criptice (vacuitate, desavirsire, iluminare, realizare spirituala, studiul mintii, bucurie cosmica etc.), aceste povestiri nu