Scuzele tarzii nu au sters din memoria colectiva amenintarea. Legea lui Pascu trebuie, pe de alta parte, corelata cu obsesia pentru imagine a actualilor guvernanti. Aroganta cu care echipa instalata in anul 2000 la Palatul Victoria trateaza orice problema sociala si cu care se adreseaza adversarilor politici este ascunsa de "retusul" mediatic. Guvernul Nastase a redus politica la o conferinta de presa fara sfarsit. Constatand ca dupa un an si jumatate de la preluarea puterii, jurnalistii au descoperit trucurile folosite de Dancu & co., PSD avea nevoie, acum, de un suport legal pentru a-si impune opiniile; in acest sens, dupa amenintari directe la adresa gazetarilor, ministrul Apararii si-a definit intentiile in textul unei legi.
Politic vorbind, este interesant de semnalat cum a trecut prin Senat proiectul Pascu: votul favorabil a venit de la PSD, UDMR si PRM. Chiar daca se poate banui ca UDMR a votat din obedienta fata de guvern, iar PRM din nostalgie pentru epoca in care gazetele erau publicate la ordin, constituirea acestei majoritati pune inca o data in evidenta usurinta cu care PSD gaseste sprijin in functie de nevoile zilei. Partidul Democrat si Partidul National Liberal s-au opus, prin vocile lui Petre Roman si Radu F. Alexandru. Efortul celor doua partide a fost insa zadarnic, caci legea a trecut cu 85 de voturi pentru, 25 contra si o abtinere.
Desi situate pe aceleasi pozitii in Parlament, PNL si PD par totusi sa refuze o apropiere politica de durata. Motivele nu sunt scoase la iveala in chip clar. Pentru fiecare dintre aceste doua partide, ultima saptamana a semanat mai degraba cu perioada de la inceputul anului trecut: confruntarea electorala a incins spiritele, caci atat Basescu, cat si Stoica - alesi in 2001 in fruntea partidelor lor - s-au vazut contestati de colaboratori apropiati, de Alexandru Sassu si Bogdan Duvaz - intr-un caz, de