•Cabalinele sunt sacrificate fara control sanitar veterinar •Zilnic, in familia Chirila, zece persoane consuma carne de cal •Toate vietuitoarele din curtea gospodarului sunt hranite si cu carne de cal
Familia Chirila din satul Kogalniceanu, comuna Tiganasi, este singura din localitate unde, anual, se consuma sute de kilograme de carne de cal. Chiar daca animalele sunt sacrificate fara control sanitar veterinar, proprietarul acestora considera ca ingerarea carnii de cal nu reprezinta un pericol pentru sanatatea familiei. Orice vietuitoare din curtea gospodarului este hranita si cu astfel de carne. De altfel, in ograda lui George Chirila intalnesti peste tot copite, mandibule sau organe de cal. Undeva in spatele curtii, acesta a sapat o groapa unde depoziteaza pielea si resturile de la animalul sacrificat.
George Chirila (28 de ani), impreuna cu cei sase copii, s-a stabilit in satul Kogalniceanu acum trei ani. Dupa mai multe peregrinari prin tara, a ajuns si la o manastire, dar, la scurt timp, si-a dat seama ca nu are nimic in comun cu viata monahala. "Carnea de cal este foarte buna si noi consumam foarte multa. Am aproape patru hectare de teren si doi oameni care ma ajuta la treaba. Si lor le dau sa manance carne de cal si le place. Pe langa cei 40 de porci si trei vaci, cresc si cai. Ficatul si plamanii de la animal le fierb si le folosesc ca hrana pentru pasari si porci. Nu am vandut niciodata carne de cal", ne-a declarat George Chirila.
In beciul familiei sunt depozitate cateva zeci de bidoane din plastic cu carne in untura. Conform declaratiilor lui George si ale fratelui sau, care este medic uman, a mancat de cateva ori carne de cabalina. Primarul comunei, ing. Mihai Roibu, nu are cunostinta despre sacrificarea cailor din gospodaria lui Chirila. De la inceputul anului, Primaria nu a eliberat nici un bilet de proprietate detinatoril