Dupa patru ani de la sentinta instantei supreme, Parchetul de pe linga Curtea de Apel Constanta a emis alte mandate pentru cei opt inculpati in dosarul Petromin- Minerva, care au si fost puse in aplicare. Ieri la prinz, politistii? au reusit sa-i gaseasca pe Calin Dragomir Marinescu, zis Shogunul, Romanuel Posedaru si Constantin Bobes si i-au transportat in arestul IPJ Constanta.
Liderul grupului este Calin Marinescu, fostul director al companiei Petromin. Dosarul ?Petromin-Minerva? a facut furori la vremea in care abia incepuse? decimarea flotei maritime a statului. Atunci, in 1994, procurorii constanteni au instrumentat dosarul prin care demonstrau ca opt dintre angajatii companiei Petromin, in frunte cu fostul director general, Calin Dragomir Marinescu, au prejudiciat societatea cu sute de milioane de dolari.
La formarea jointventure-ului Minerva, cei opt angajati au incheiat acte de vinzare fictiva pentru sapte dintre navele Petromin, creind un prejudiciu de 100.500.000 dolari, apoi au folosit un credit de peste 4,8 milioane dolari in favoarea altei firme straine, Ermis. Dosarul Petromin-Minerva a trecut pe la toate instantele, ajungind in final la Curtea Suprema de Justitie, unde, in 1998, s-a dat sentinta definitiva: pedepse cu inchisoare intre opt si 15 ani, pentru un cumul de 11 capete de acuzare. Calin Marinescu, Virgil Toanchina, Mihail Constantinescu, Romanuel Posedaru, Elena Mineva Dan, Constantin Bobes, Marian Musat si Severina Sava ar fi trebuit sa fie dusi la puscarie, dar avocatii au facut contestatie, iar Tribunalul Constanta a admis cererea inculpatilor.
Ulterior, pe fond, contestatia a fost respinsa, in 2000, dar nici atunci sentinta CSJ nu s-a pus in aplicare.? Anul trecut a mai existat o intentie de a-i incarcera pe cei opt. La initiativa tribunalului constantean, ei au fost dusi in arestul IPJ, insa avocatii au