Pe 24 iunie 2002, la Budapesta, UNESCO va prezenta concluziile investigatiei unei echipe a organismului international, realizata in luna martie in Romania, care a studiat impactul pe care viitorul parc de distractii il va avea asupra mediului inconjurator, a cetatii medievale Sighisoara si chiar asupra locuitorilor din zona. Concluziile raportului preliminar nu sint favorabile parcului de amuzament pentru care guvernul si-a dat girul si pentru care ministrul turismului, Dan Matei Agathon, s-a zbatut frenetic. ?Este discutabil daca exista vreun beneficiu real care sa rezulte din parcul tematic, iar Comitetul ar putea sa ceara Guvernului Romaniei sa reconsidere proiectatul parc tematic, in mod deosebit amplasarea la 1,5 km de zona protejata de UNESCO?, avertizeaza raportul organizatiei mondiale.
Distanta masluita
Ministerul Turismului s-a facut ca nu intelege ca proiectatul parc de amuzament s-ar gasi la o distanta mult prea mica de centrul istoric al Sighisoarei. Probabil oficialii ministerului au sesizat ca apropierea de cetatea protejata de UNESCO nu este favorabila parcului de distractii si au socotit 6 km (n.r. - de drum) de la parc la Sighisoara, calcul cu care expertii UNESCO nu sint de acord. ?Documentele trimise de statul roman mentioneaza o distanta de 6 km, cind in realitate sint numai 1,5 km si, astfel, posibilul impact vizual si fonic asupra cetatii a devenit o cauza de ingrijorare?, arata raportul preliminar UNESCO. Analiza specialistilor organismului international arata ca proiectul nu preia nici un element din arhitectura traditionala si nu are nici o relevanta istorica.
Cifre si estimari exagerate
Expertii pun sub semnul indoielii sanatatea financiara a proiectului? si exprima ingrijorari legate de necesitatea unor investitii mai mari in infrastructura (electricitate, gaze, linii telefonice etc.) decit cele propuse