Împovăraţi de moştenirea Securităţii şi Stasi/ Die Erblast von Stasi unde Securitate este o carte-document care reuneşte textele simpozionului din 6-8 iunie 2001, desfăşurat la Institutul Goethe din Bucureşti. Este vorba, mai exact, despre trei mese rotunde - şi anume: "Securitatea în literatura şi în lumea literară", "Arhivele Securităţii în raport cu mass-media şi opinia publică" şi "Instituţiile se prezintă". Fiecare dintre ele reuneşte nume de rezonanţă din diferite sfere ale vieţii publice, politice şi culturale, de la noi, din Ungaria şi din Germania: Gabriela Adameşteanu, Marianne Birthler, Ruxandra Cesereanu, Mircea Dinescu, Constantin Ticu Dumitrescu, István Eörsi, Emil Hurezeanu, Ion Bogdan Lefter, Herta Müller, Gheorghe Onişoru, Andrei Pleşu, Cristian Tudor Popescu, Stelian Tănase şi Richard Wagner.
Prin intenţie, substanţa şi singularitatea, cartea prezintă un interes excepţional. Ea fixează acea dezbatere liberă, dar argumentată - şi acele analize oportun menite să descâlcească întrucâtva problemele etice ridicate de colaborarea cu poliţia politică şi de accesul la dosarele Securităţii. Există deci o împletire, cu atât mai interesantă cu cât mizează total pe autenticitate, între judecăţi morale, precizări procedurale, evocări ale unor evenimente ale istoriei recente şi, în fine, anecdotica bogată şi intens colorată (şi uneori plină de umor) - care fac din aceste dezbateri o lectură aplicată şi cu deosebire captivantă.
La finalul dezbaterilor se va desprinde, ca o concluzie implicită, constatarea că în România toate aceste probleme au fost discutate până acum foarte sumar - sau de deloc. De fapt, aşa cum observa Herta Müller, este semnificativ că simpozionul are loc (în Bucureşti, dar) la Institutul Goethe. Ceea ce nu înseamnă totuşi că problema delatorilor racolaţi în RDG (şi chiar în RFG, în acea "zonă gri" creată, ca efect secundar,