O parte dintre cele 900 de miliarde lei credite pentru aprovizionarea cu carbune a termocentralei iesene ar putea fi contractate tot de Guvern. Acest lucru a fost stabilit in ultima Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care stabileste unele conditii de functionare a termocentralelor ce au trecut in administrarea consiliilor locale, printre care si cea de la Iasi. Astfel, creditele necesare aprovizionarii cu combustibil a termocentralelor vor fi contractate de catre Ministerul Administratiei Publice Locale, urmand sa incheie contracte de subimprumut cu consiliile locale. "Imi convine de minune varianta adoptata de Guvern. Nu trebuie sa ne mai zbatem noi sa obtinem credite pentru aprovizionarea cu combustibil", a declarat Simirad.
Repartitia in teritoriu a acestor credite ramane insa tot la latitudinea Guvernului. "Nu ne facem probleme ca n-o sa primim bani destui. Doar n-o sa lase Guvernul populatia fara caldura la iarna", a adaugat primarul.
Cu toata bucuria manifestata de primar, la auzul acestor reglementari guvernamentale, raman insa cateva semne de intrebare, pentru ca actul normativ stabileste trei variante de finantare a aprovizionarii cu combustibil. Una dintre variante ii recomanda Consiliului Local sa finanteze din surse proprii aprovizionarea cu combustibil, ceea ce pentru bugetul local ar fi aproape imposibil, deoarece ar fi vorba despre vreo 900 de miliarde de lei. Cealalta varianta se refera la contractarea de credite bancare de catre municipalitate, garantand cu patrimoniul propriu.
CET-ul, preluat fara datorii
Termoelectrica Iasi a scapat de povara rambursarii imprumutului de 15 milioane de dolari pe care l-a contractat in anii anteriori pentru a retehnologiza centrala de la Holboca. Atat pentru rambursarea ratelor de capital, cat si pentru plata costurilor aferente creditului vor fi alocate sume din impozitul