Deoarece prin transpiratie se elimina, pe linga o cantitate mare de apa, si o multime de saruri necesare organismului (sodiu, potasiu si calciu), pierderile trebuie compensate in special cu ajutorul apei minerale, al ceaiurilor indulcite (de preferinta cu miere) sau al sucurilor de fructe si legume l Hipertensivii si bolnavii cardiaci sint sfatuiti sa-si limiteze activitatea in perioadele foarte calde deoarece dezechilibrul sarurilor din organism - provocat de transpiratia excesiva - le poate agrava afectiunile. In cazul celor cu boli cardiovasculare este indicata mai degraba apa plata, cu continut mai mic de sodiu (Na) si mai mare de magneziu (Mg) si potasiu (K). Pentru hipertensivi si cardiaci, cele mai indicate sint sucurile proaspete de rosii sau sucul de dovleac, afine, coacaze, piersici si caise ; In general, in perioada caniculei este bine sa se consume cit mai multe legume si fructe proaspete. Mincarurile grele cu prajeli, sosuri cu mult ulei, tocaturi, creme cu oua sau bauturi alcoolice sint proscrise in aceasta perioada ; Pentru cei cu tensiune arteriala normala sau hipotensiune, in zilele foarte calduroase trebuie suplimentat consumul de calciu. Cel mai bine asimilat este calciul efervescent. O tableta pe zi, dizolvata intr-un pahar cu apa, luata cu cel putin doua ore inainte de masa, asigura necesarul zilnic ; Sucurile de varza proaspata, coacaze si telina - unu sau doua pahare pe zi, inainte de masa - sint indicate in perioada caniculei datorita proprietatilor lor remineralizante si rehidratante ; Un dus sau o baie, in care puneti, timp de o jumatate de ora, un saculet din tifon cu trei linguri de flori de tei sau de menta, are un efect calmant si racoritor.
Reguli impotriva insolatiei
Daca trebuie sa iesiti din casa la orele amiezii, pentru a preveni insolatia, pe linga hainele si palariile de culoare deschisa, din in s