Potrivit fisierelor Securitatii, Paunescu a incercat atragerea lui Mircea Eliade de partea regimului comunist
Potrivit fisierelor Securitatii, Paunescu a incercat atragerea lui Mircea Eliade de partea regimului comunist
In urma cu citeva zile a aparut cartea lui Mihai Pelin, ?Opisul emigratiei politice. Destine in 1.222 de fise alcatuite pe baza dosarelor din arhivele Securitatii?. Volumul contine pagini care sigur vor inflama lumea politica si intelectuala romaneasca. Pe baza dosarelor din arhiva Securitatii, Mihai Pelin a alcatuit, pentru fiecare personalitate plecata din tara in anii 1940-1990, cite o fisa biografica. ?Securitatea s-a straduit intr-adevar sa ?faca totul? pentru ca emigrantii romani sa paraseasca tara cu amintiri cit mai neplacute si a continuat sa-i hartuiasca si dincolo de hotare, metodic, cu un zel iesit din comun?, scrie Mihai Pelin. Din fisa biografica a lui Mircea Eliade, asa cum a fost ea organizata in dosarele Securitatii, reiese ca pentru regimul comunist, marele scriitor este un ?dusman al poporului?, fost legionar care conspira impotriva noii orinduiri. Tot din dosarele Securitatii aflam si despre o scrisoare a lui Adrian Paunescu adresata lui Zaharia Stancu, presedintele Uniunii Scriitorilor pe atunci, din care rezulta ca Paunescu era un emisar al lui Nicolae Ceausescu pe linga marele om de cultura. Inainte de a pleca in America, Paunescu a discutat in prealabil cu Ceausescu in scopul folosirii lui? Mircea Eliade de catre propaganda national-comunista. (C.R.)
Iata mai jos fragmente din capitolul dedicat lui Mircea Eliade in cartea ?Opisul emigratiei politice. Destine in 1.222 de fise alcatuite pe baza dosarelor din arhivele Securitatii?. Intertitlurile apartin redactiei.
Nascut la 25 februarie/9 martie 1907, la Bucuresti. In 1925 s-a inscris la Facultatea de Litere si Filosofie, calatorind apoi in