Aaargh!!! este rosul tipat spre cer de figura copertii 1 a albumului de BD-uri semnate de Roman Tolici (Bucuresti 2002). Pictor figurativ nervos, ilustrator spumos totodata, Roman curteaza cea de-a noua arta cu inteligenta si haz, iar selectia a 50 de „istorii“ desenate intre 2000-2002, prefatate de Vladimir Bulat s-a lansat in 13 iunie in Web Club.
Putem ghici in alb-negrul desfasurat de Roman doua tipuri de constructie: povestirea conceptuala si secventializarea unui erotism baroc cu bule de text. Elastice si pline de nerv, BD-urile lui dozeaza matur ludicul, inconstientul freudian, gimnastica sensurilor. De multe ori insasi succesiunea lor in paginile albumului este declansatoare, ceea ce insa nu le face mai usor povestibile. Incercarea de a le descrie este absurda caci ar saraci articulatia imagine – text / desen-timp fundamentala pentru BD. Aceasta imposibilitate de transcriere este dealtfel si una dintre concluziile dosarului Arta si BD (Beaux-Arts, no. 212, ianuarie 2002): „Despre un tablou al lui Vermeer din Delft se poate scrie o carte. Dimpotriva, in cazul benzii desenate, fiecare imagine este rewleu, trambulina a naratiunii.“
Roman focalizeaza infinit apusul si rasaritul soarelui si banda neagra, instelata e cea care ascunde povestea. El vede „dincolo“ la fel cum vede in ochiul pasarii moarte zborul alteia. Puza, discontinuitatea, accelerarea timpilor spun tot atit de mult ca linia. Detalii conflictuale sau epurarea formelor si juxtapunerea lor aduc surpriza si rastoarna asteptarile pina la a te pierde uneori fixind doar o singura secventa independent de flux.
Prin Aaargh!!!, Roman, fara sa-si fi propus, umple o secventa din noi.
Aaargh!!! este rosul tipat spre cer de figura copertii 1 a albumului de BD-uri semnate de Roman Tolici (Bucuresti 2002). Pictor figurativ nervos, ilustrator spumos totodata, Roman curte