•Pagube de 28 miliarde lei in agricultura ieseana •Cele mai afectate au fost culturile de grau •Catastrofa in zootehnie •Din cauza lipsei vegetatiei, animalele sunt nevoite sa se hraneasca cu plante toxice •Medicii veterinari recomanda ca pasunatul sa se faca pe timp de noapte
Seceta face pagube de 28 miliarde lei
Temperaturile ridicate din ultimele zile au provocat o scadere dramatica a cantitatii de apa din sol. Consecintele nu au intarziat sa apara. Lipsa apei a provocat o scadere a productiei la toate tipurile de culturi agricole. In judetul Iasi, cele mai mari pagube au fost inregistrate la culturile de grau, orz si orzoaica. La grau, spre exemplu, pierderile sunt de aproximativ 300 kg la hectar, ceea ce a dus la o scadere a productiei cu 9.000 tone pe totalul judetului, ceea ce inseamna pagube de 27 miliarde lei. La randul lor, cele 3.500 hectare de culturi de orz si orzoaica au fost afectate grav de seceta, productia scazand cu 300 pana la 900 tone, fapt ce va produce pierderi de 270 milioane lei. Nu in ultimul rand, au mai fost afectate si culturile de legume, unde seceta a dus la ofilirea plantelor si la stagnarea cresterii fructelor.
De pe urma secetei au mai avut de suferit si pasunile, efectele uscarii vegetatiei fiind scaderea cantitatii de hrana pentru animale, precum si scaderea cantitatii de nutreturi pentru perioada iernii. "In judetul Iasi, seceta din ultima vreme a afectat mai putin culturile, fata de zona sudica a tarii, unde s-au inregistrat pagube semnificative. Este adevarat ca sunt pagube, insa, in conditiile in care in urmatoarele zile va ploua, ele se vor diminua. Noi am recomandat sa se ia masurile specifice acestei situatii si cred ca, in final, valoarea pagubelor va fi minima", a declarat Spiridon Plumbu, directorul DGA Iasi.
Animalele iesenilor se adapa cu mal
Seceta ce s-