Legături bolnăvicioase este prima carte personală a Ceciliei Ştefănescu, după prezenţa în volumele colective 40238 Tescani (2000) şi Ferestre '98 (1998). Scrisul la persoana I, "uşor" ca la o discuţie între prieteni, construieşte o poveste care se colorează treptat din banalităţi tipice graniţei dintre adolescenţă şi maturitate şi din particularităţi neaşteptate, ca şi silueta incertă a tinerei de pe coperta volumului (autoarea însăşi, după toate aparenţele).
Lejeritatea elegantă a stilului pare a fi numitorul comun al puţin numeroşilor scriitori buni ai "ultimului val". în spatele ei se află, de fapt, o abordare a actului scrisului cu un profesionalism din care multă lume "mai matură" de la noi ar avea cîte ceva de învăţat. Frazele sînt lucrate atent, nu există practic "scăpări de stil", dialogurile, întîmplările "din prezent" sînt ireproşabil îmbinate cu enumerări simpatice şi uneori stranii sau cu amintiri "mai vechi", într-o cronologie aproximativă, care lasă impresia că personajele nu îşi amintesc, ci îşi inventează un trecut după cum dictează nevoile textului.
Dar cu siguranţă nu subtilităţile de stil sau de construcţie vor atrage atenţia în cazul acestui roman - ci, în primul rînd, povestea de dragoste: una între două femei; mai mult, textul include scene sexuale destul de explicite, atît de natură homo-, cît şi hetero-, şi o atitudine extrem de relaxată faţă de toate acestea. Fireşte, nu e de neglijat nici aproape-consumatul incest între congeneri, dinspre finalul romanului. Cum sîntem un popor (şi mai ales o cultură) cu "înalte convingeri morale", cuvîntul pornografie e la o aruncătură de băţ. Autoarea acestei recenzii l-a auzit deja pronunţat cu referire la această carte, mult mai repede decît ar fi fost de aşteptat - vorbim totuşi despre literatură, care e departe de a mai avea publicul şi celebritatea de odinioară. Se pare că pe la noi