Arheologie. . Conf. dr. Horia Ciugudean- Directorul Muzeului National al Unirii din Alba-Iulia -"Exista serioase indicii ca aurul din Micene, Troia si poate o parte din aurul faraonilor egipteni provine din Muntii Apuseni". Vorbind despre pasiunea sa de-o viata, arheologia montanistica, directorul Muz...
Arheologie
Conf. dr. Horia Ciugudean- Directorul Muzeului National al Unirii din Alba-Iulia -"Exista serioase indicii ca aurul din Micene, Troia si poate o parte din aurul faraonilor egipteni provine din Muntii Apuseni"
Vorbind despre pasiunea sa de-o viata, arheologia montanistica, directorul Muzeului National al Unirii din Alba-Iulia, Horia Ciugudean, spune: "Pentru mine, ca si pentru multi altii, arheologia practicata in zonele montane, dar si arheologia in general, este domeniul ideal de intalnire dintre aventura si necunoscut. Aici rutina nu exista: cand incepi o sapatura nu stii ce-ti rezerva urmatoarele ore. Sub tine poate fi un tezaur, fiindca Pamantul este o comoara necunoscuta".
Dupa aproape 25 de ani petrecuti in munti, pe nenumarate santiere de cercetari, Horia Ciugudean a inteles poate mai bine decat multi alti arheologi "de oras", adusi in teren mai mult de atractia banilor decat de pasiune, ca Muntii Apuseni sunt un habitat special al romanilor, un teritoriu fascinant prin "posibilitatea de a pastra contactul omului cu o natura putin alterata, in care se integreaza firesc".
O excursie in trecutul indepartat al zonei, avandu-l ca ghid pe Horia Ciugudean, scoate in lumina ametitoarea succesiune a mileniilor, in negura carora se pierde viata motilor si a celor de dinaintea lor. Apusenii, dupa "citirea" arheologica, sunt locuiti din Paleolitic, cu oarecare intermitente, intre mileniile al Iv-lea si al Iii-lea i.Hr. Acum 5000 de ani, in plina epoca a bronzului (si cand probabil a fost descoperit aurul Apusenilor)