Viitorul misiunii ONU in Bosnia-Hertegovina este marcat de incertitudine ca urmare a deciziei Statelor Unite de a se opune prin veto prelungirii mandatului acesteia
Viitorul misiunii ONU in Bosnia-Hertegovina este marcat de incertitudine ca urmare a deciziei Statelor Unite de a se opune prin veto prelungirii mandatului acesteia. Surprinzatoarea decizie a Washingtonului este motivata de faptul ca nu a obtinut introducerea unui amendament la statutul de functionare al Curtii Penale Internationale care sa stipuleze ca americanii nu pot fi judecati de aceasta instanta. Mandatul misiunii ONU expira ieri si ar fi trebuit prelungit cu sase luni, dar reprezentantul SUA a blocat prin veto adoptarea unei rezolutii in acest sens. Oficialii Natiunilor Unite au intrat in panica si au obtinut in cele din urma o prelungire cu trei zile a misiunii, ragaz care sa le permita sa gaseasca o solutie pentru depasirea impasului.
Pentru moment, Statele Unite nu au explicat clar daca au in vedere doar retragerea personalului afectat fortei internationale de politie, aflata sub mandat ONU, in care americanii au doar 46 de oameni, sau isi vor rechema si cei 2.500 de militari din forta de stabilitate SFOR, ceea ce ar fi mult mai grav. Desi este organizata de NATO, misiunea SFOR ar fi practic blocata de plecarea americanilor, intrucit acestia contribuie semnificativ la nivelul de conducere si coordoneaza logistica, sistemele de comunicatii, precum si stringerea de informatii. Unii analisti au incercat sa acrediteze ideea ca SUA nu vor merge atit de departe, dar potrivit unui diplomat occidental de la Sarajevo, citat de Reuters: ?Totul e posibil cu actuala administratie americana. Ei nu dau doi bani pe misiunile de mentinere a pacii?.
SUA vor folosi forta pentru a-si salva cetatenii din ghearele CPI
?Am luat aceasta hotarire cu mare regret?, a declarat reprezentat