Aglaja VETERANYI
De ce fierbe copilul in mamaliga
Roman.
Traducere de Nora Iuga. Postfata de Rodica Binder, Editura Polirom,
Colectia „Biblioteca Polirom. Proza XXI“, Iasi, 2002, 204 p., f.p.
„In timp ce mama atirna de par sus, in cupola circului, sora mea imi povesteste POVESTEA COPILULUI CARE FIERBE IN MAMALIGA, ca sa ma linisteasca.
Cind imi inchipui cum fierbe copilul in mamaliga si ce rau doare, nu ma mai gindesc tot timpul ca mama ar putea sa cada de acolo, de sus, spune ea.
Dar nu ajuta la nimic. Eu trebuie sa ma gindesc mereu la moartea mamei, ca sa nu ma ia prin surprindere. Vad cum isi da foc la par cu facliile aprinse, cum cade rizind la pamint. Iar cind ma aplec spre ea, fata i se descompune si se preface in cenusa.“
Povestea copilului care fierbe in mamaliga a fost scornita ca antidot la frica de moarte. Sora sa mai mare i-o spune ori de cite ori fetita se teme ca si-ar putea pierde mama. Amanunte tot mai insolite si mai grotesti amplifica in timp terifianta istorie. Povestea revine obsesiv. De fiecare data apare cu o cruzime sporita, augmentata absurd, hiperbolizata suprarealist – indicii indirecte pentru o teama in permanenta crestere. Povestea sconteaza, prin functia sa magica, sa pacaleasca realitatea. Fetita consimte la jocul surorii, dar nu renunta nici o clipa la adevarul sau, la propria teama – sursa ea insasi a unei ciudate disponibilitati fabulative. Realitatea imediata nu poate fi devansata ori substituita, ci doar, cel mult, iluzoriu dublata de fictiune.
Pe cit de ingenua, pe atit de consistenta este lectia pe care ne-o ofera in chip alegoric Aglaja Veteranyi. Capodopera ei, micul roman De ce fierbe copilul in mamaliga, prezinta in patru sectiuni povestea unei identitati friabile. Un sotron schiopatat, inginat in propozitii scurte, printre spaime si angoase. O carte