Aceste afectiuni ale urechii sint extrem de frecvente in sezonul estival si sint provocate de stafilococii, pneumococii sau streptococii care abunda in apa calduta din bazinele strandurilor sau din lacuri.
Otita face parte din grupa bolilor de sezon si este des intilnita la inotatori sau la scufundatori. Specialistii ORL le recomanda, in special copiilor, dar si adultilor, sa evite inotul pe sub apa, iar cei care nu se pot abtine de la aceasta practica ar fi indicat sa foloseasca dopuri protectoare care se gasesc la orice farmacie. Chiar daca bazinele sint dezinfectate conform normelor sanitare, apa poate fi infestata de inotatorii care sint deja purtatori de microbi. Tocmai de aceea, medicii ii sfatuiesc pe acestia din urma sa se trateze pentru a nu-i contamina si pe cei sanatosi. De asemenea, este recomandabil ca persoanele care au sistemul auditiv inflamat sa apeleze de urgenta la medicul specialist si sa nu se trateze empiric. O durere acuta, junghiuri cu momente de paroxism, cu o impresie de caldura puternica in fundul urechii pot fi cauzate de o simpla otita externa (furuncul de ureche, infectie a canalului auditiv) sau de o otita supurata.
In acest caz, un tratament local poate fi suficient (picaturi auriculare). Atentie, acestea sint insa contraindicate atunci cind timpanul este rupt, si numai medicul este cel care le poate prescrie dupa un examen complet al urechii.
Pacientii care sufera de otita sint sfatuiti sa nu faca tratament cu antibiotice ?dupa ureche?, mai ales in cazul otitelor supurate. Aceste medicamente pot agrava considerabil boala, dar, mai ales, pot crea o rezistenta a stafilococilor la tratamentul cu antibiotice. Perioada de maxima raspindire a otitei se inregistreaza in lunile iulie-august, cind temperaturile ridicate favorizeaza inmultirea germenilor. Netratata, infectia poate ajunge la sinusuri, la