Desi tabelul cu populatia judetului Timis, in functie de etnia cetatenilor, cuprinde chinezi, ceangai sau gagauzi, al caror numar nu depaseste citeva persoane, etnia araba nu are rubrica.
Chiar daca admitem ca cetatenii de origine araba ar fi trecuti in rubrica ?alte etnii?, cifra inscrisa aici este mult inferioara numarului arabilor care traiesc in Timisoara.
Nu acelasi lucru se poate spune despre configuratia populatiei dupa religie. In Timis s-au declarat 990 de credinciosi musulmani, desi numarul persoanelor care provin din tari musulmane este de doar 112. Atunci cind a fost sa-si declare religia, multi dintre arabi s-au recunoscut musulmani.
In Timisoara exista si o moschee, pe strada Stefan Stinca, unde pot fi vazuti numerosi cetateni de origine araba, mai cu seama la sarbatorile religioase musulmane. Ei apar deci ca si credinciosi a lui Mahomed, dar nu s-au declarat arabi. In acelasi loc functioneaza si o scoala primara, cu predare in limba araba, numai ca parintii copiilor care frecventeaza cursurile n-ar apartine acestei etnii.
Mai multi afaceristi arabi ne-au confirmat faptul ca la recensamint au oferit toate detaliile legate de apartamentele in care locuiesc si meseriile pe care le practica, dar nu au vrut sa dezvaluie motivul pentru care etnia lor a fost trecuta sub tacere. (Sergiu Miat )
Limba materna, mai tare ca etnia
Numarul persoanelor din Timis care au declarat ca limba materna limba romana, il intrece pe cel al persoanelor care s-au declarat de etnie romana, cu 14.354.
Situatia se repeta si la maghiari, inregistrindu-se 3.183 de persoase in plus, fata de cele care s-au declarat de etnie maghiara.
Cit priveste structura populatiei dupa religie, din totalul de 677.744 de cetateni ai Timisului, 534.322 sint ortodocsi. Pocaitii au o pondere importanta in structura populatiei, culturil