Se spune ca o mama ar face orice pentru copilul ei. O mama adevarata ar fi oricind gata sa-si dea viata pentru a o salva pe cea a copilului. Unele mame nu se dau inapoi in a-si ingriji copilul nou-nascut, chiar daca stiu ca acasa le mai asteapta alti trei-patru copii, barbatul le-a ramas fara slujba si ca habar nu au cum ii vor putea hrani pe toti. Alte mame aleg insa calea cea mai „usoara“... pentru ele, desigur. Imediat dupa nastere sau cel tirziu la citeva zile, isi abandoneaza copilul in spital fara sa stea prea mult pe ginduri. Din acel moment, el este „inscris“ intr-o categorie aparte a societatii, o categorie de care oamenii se feresc sa se intereseze - cea a orfanilor.
Saracia - cauza tot mai multor abandonuri
De la inceputul anului si pina in prezent, la sectia nou-nascuti a Spitalului Judetean din Slatina s-au inregistrat 1.079 de nasteri. Dintre acestea, 174 de nasteri au fost premature. Printre cauzele acestor nasteri „devansate“, dr. Eugenia Cirjan, sefa sectiei mentionate, le-a amintit doar pe cele mai des intilnite: stresul, alimentatia deficitara sau necorespunzatoare a mamelor in timpul sarcinii, nerespectarea indicatiilor medicului si, mai ales, starea economico-sociala generalizata de saracie.
„Sarcina presupune o supraveghere continua a gravidelor din partea noastra, a cadrelor medicale. Medicii care au grija de acestea le recomanda sa consume numai anumite alimente, dar, daca persoana respectiva nu-si poate permite sa cumpere alimentele in cauza, este inevitabil ca uneori se ajunge si la cazuri de nastere prematura“, a spus dr. Cirjan.
La spitalul slatinean se pare ca majoritatea nasterilor care au avut loc in primele sase luni si jumatate ale anului au revenit persoanelor cu virste cuprinse intre 16 si 30 de ani. Copiii, in cea mai mare parte, au fost doriti. Fete care abia au iesit de pe bancile liceulu