Sfantul Parinte saluta cordial pe toti participantii la a zecea intalnire organizata de Centrul International de Studii asupra Comunismului al Academiei Civice din Bucuresti, care se tine la Memorialul Sighet. Sanctitatea Sa doreste ca intalnirea in acest loc inalt al amintirii sa onoreze victimele persecutiilor, iar dezbaterile sa permita o mai buna cunoastere a mecanismelor care au condus la aceasta tragedie si, de asemenea, sa puna in relief energiile care au permis infrangerea ei, astfel ca lumea noastra sa poata invata din lectiile istoriei.
Asupra tuturor participantilor, Sfantul Parinte invoca Binecuvantarea Domnului.
Sighetu Marmatiei
e un oras cenusiu. Dar nu urat. In centru, cateva cladiri vechi, coscovite de vreme. De jur imprejur se aliniaza o fosta cazarma, un fost liceu, un nu mai stiu ce fost. In centrul orasului este o piata mare, de fost oras austriac cu garnizoana si fanfara militara. Un singur monument, pitit pe o strada laturalnica mai aminteste de faptul ca in Sighet locuia inainte de razboi o mare comunitate de evrei. Undeva pe dreapta, in mijlocul pietei centrale, se afla Hotelul Tisa. Are doar un etaj, o sala mare de mese si, langa receptie, nelipsita "cofetarie", unde se bea cafea, dar mai ales bere la halba. E o cladire veche, construita imediat dupa 1900, folosita ca hotel, la care trageau rudele ofiterilor din garnizoana, dupa unii, ori ca bordel, unde trageau ofiterii din garnizoana austriaca, dupa altii. Hotelul e aglomerat doar doua saptamani pe an.
Prea putin pentru a deveni rentabil. In cazul lui, falimentul e doar o problema de timp, ne spune un localnic.
Hotelul Tisa e un fel de stat major al participantilor la simpozioanele organizate de Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei. Aici sosesc autobuzele care-i aduc pe invitati de prin tara si tot aici se face repartizarea locurilor de c