Sondajele de opinie date publicitatii saptamina trecuta deseneaza un contur a ceea ce va insemna, in linii mari, cursa prezidentiala din 2004. Clasamentul personalitatilor politice cele mai cotate din punct de vedere al popularitatii de care se bucura in rindul opiniei publice ii plaseaza pe primele locuri, in ordine, pe Adrian Nastase, Mircea Geoana (de precizat ca cei doi se afla la „egalitate de puncte“), Traian Basescu, Ion Iliescu, Theodor Stolojan si Corneliu Vadim Tudor.
Adrian Nastase si Mircea Geoana se afla, de ceva vreme deja, intr-o evidenta concurenta in interiorul partidului de guvernamint. Pina nu demult, Adrian Nastase era privit ca singurul prezidentiabil al PSD, din moment ce Ion Iliescu, actualul presedinte al Romaniei, aflat – in functie de scolile de gindire la care facem apel – la al doilea, al treilea, respectiv la al patrulea mandat, nu mai poate, in nici un caz (cu exceptia celui de modificare a prevederilor constitutionale!) candida la cea mai inalta functie a statului.
Mircea Geoana se afla insa, de citeva luni, intr-o continua ascensiune, atit in interiorul partidului, cit si la nivelul electoratului ce urmeaza sa voteze peste doi ani. Conturindu-se ca om politic format la scoala – superioara a – diplomatiei, creditat atit de PSD, cit si de guvernarea anterioara (timp in care a detinut functia de ambasador al Romaniei in SUA), Mircea Geoana incepe sa se contureze ca un posibil concurent al lui Adrian Nastase. Cu atit mai mult cu cit intre cei doi, aflati de altfel in relatii strict codificate din punct de vedere ierarhic (atit la nivelul partidului, cit si in guvern), au aparut – deja – primele divergente, legate de institutia careia urma sa se subordoneze Agentia Nationala pentru Securitate. Seful PSD si-a exprimat, de altfel, nemultumirea fata de prestatia lui Mircea Geoana in cadrul partidului, criticind absentele pr