Dialogul de faţă a fost înregistrat la Cluj, cu ocazia lansării celei mai recente cărţi a D-lui Jean Cuisenier, Memoria Carpaţilor, publicată de Editura Echinox. Pentru autorul ei, era doar o revenire, după numeroasele vizite efectuate în ţara noastră în calitate de cercetător, ca etnolog, al culturii şi civilizaţiei noastre rurale, încă de la începutul anilor '70. Câteva stagii petrecute în România - în Maramureş, Oltenia şi Bucovina - au fost fructificate îndeosebi în două cărţi de referinţă: una, apărută în 1994, Focul viu, rudenia şi ritualurile ei în Carpaţi, şi cea proaspăt ieşită în traducere românească, publicată doar cu doi ani în urmă, la Presses Universitaires de France.
La data primei sale vizite la noi, Dl Jean Cuisenier era deja directorul Muzeului Artelor şi Tradiţiilor Populare, întemeiat la apelul lui André Malraux în 1968, şi avea o prestigioasă activitate de cercetător şi profesor, ale cărei repere s-au îmbogăţit semnificativ pe parcurs - la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, ca asistent în sociologie al lui Raymond Aron, conferenţiar la Şcoala de înalte Studii în Ştiinţe Sociale şi la Şcoala Normală Superioară din Paris. Este director al revistei Ethnologie française, a fost membru al Consiliului director al Uniunii Internaţionale de Ştiinţe Antropologice şi Etnologice (1979-1981), director al Centrului de Etnologie Franceză (1968-1984), preşedinte (1979-1981) şi vicepreşedinte (1981-1989) al Societăţii Internaţionale de Etnologie Europeană şi de Folclor, preşedinte (1981-1986) şi preşedinte de onoare (1986) al Asociaţiei Muzeelor de Agricultură din Franţa.
Numeroase volume ilustrează, în afară de cele citate, îndelungatele sale cercetări în domeniul etnologiei: Economie şi înrudire (1975), Arta populară în Franţa (1975), Europa ca arie culturală (1978), Povestiri şi poveşti populare din Normandia (1980), Etnologia F