Unul dintre mineri, Marian Novac, a simtit, la un moment dat, miros de gaze si le-a cerut ortacilor sa evacueze zona. Sapte dintre ei au fost insa surprinsi de deflagratie in spatele unor diguri unde acumularile de metan s-au aprins de la un foc mocnit. Conform Inspectoratului Teritorial de Munca Petrosani, Adrian Pavel (31 de ani) a murit, iar alti sase mineri au suferit arsuri grave. Este vorba despre Nelu Valer Ciobotaru (31 de ani), Serioja Kalman (35 de ani), Ioan Gottfel (32 de ani), Constantin Tudor (41 de ani), Ioan Paraian (40 de ani) si Marian Novac (40 de ani).
Ranitii au fost transportati imediat la Spitalul din Petrosani, unde nu au putut primi decit primul-ajutor pentru ca Blocul operator este inutilizabil dupa ce, in urma ploii de acum doua zile, a fost inundat. Minerii au fost transferati apoi la Spitalul Judetean din Deva, unde au fost supusi unor interventii chirurgicale. Marian Novac, cel care a dat alarma si care a salvat, practic, viata celorlalti opt mineri este grav ranit si a fost transportat cu elicopterul la Spitalul Judetean din Timisoara. El a suferit arsuri de gradul III si IV pe 40 la suta din suprafata corpului si arsuri grave ale cailor respiratorii superioare.
Benor Voicescu, directorul Exploatarii Miniere Petrila, spune ca lipsa investitiilor este principala cauza care duce la asemenea tragedii. ?Unitatile din Vale sint private de o aparatura competitiva de monitorizare a concentratiei gazelor, ceea ce implica riscul unor astfel de accidente?, ne-a declarat Voicescu. El mai spune ca investitiile minime necesare Minei Petrila ar trebui sa fie de 30 de miliarde de lei si ca, in acest an, au fost alocate 16 miliarde, dar s-au primit efectiv mai putin de doua miliarde de lei.
Explozia s-a produs la doua luni de la tragedia de la Vulcan, cind zece mineri au murit in subteran. Atunci, opt persoane din con