Saracita de firme-capusa si interese politice, Compania Huilei a ramas? cu prea putini bani pentru protectia muncii in subteran
Una din numeroasele anchete realizate la CNH constata ca ?organizarea licitatiilor, achizitiilor de materiale, piese si subansamble a condus la irosirea unor fonduri de 109,8 miliarde de lei?. Numai in anul 2001. Banii s-au dat pe utilaje furate din abataje, reconditionate si apoi revindute ca noi Companiei si din cumpararea de materiale nefolositoare (?snur de mina pentru 16 ani, cabluri electrice pentru 3 ani? etc.).
Prefectul PSD Aurelian Serafinceanu - actionar principal in consortiul ?Gerom?, care cuprinde cinci firme ce aprovizioneaza CNH. Firma sa este, in fapt, cel mai important partener al companiei.
?Produsele oferite de Grupul Gerom au avut preturi mai mari de 1,6-2,15 ori.. Firma a fost favorizata la achizitia de lant minier... nu a depus garantiile de participare la licitatie si garantiile de buna executie... numai la achizitia de plasa de sirma Compania a pierdut 4,4 miliarde de lei?, sint citeva dintre concluziile Corpului de Control al MIR, referitoare la relatia comerciala dintre ?Gerom? si CNH.
In momentul de fata, datoriile CNH catre firma prefectului Serafinceanu se ridica la circa 45-50 de miliarde de lei. Pentru a-si lua masuri de recuperare a banilor, ?Gerom? a cerut inscrierea de mentiuni pentru hotelul ?Onix? (apartinind companiei huilei) si chiar a sediului CNH.
Directorul consortiului, Michael Meltzer, ne-a declarat ca prefectul? a creat numai probleme firmei. ?Cifra de afaceri cu compania a scazut, de fapt?, sustine managerul. Guvernul, al carui reprezentant in teritoriu este, nu a luat nici o pozitie de cite ori a fost rostit numele prefectului in legatura cu firmele-capusa din Vale.
Victor Badirca se inscrie la categoria lideri de sindicat imbogatiti din afaceri pe s