O provocare pentru medicul roman
Tehnica de tratare a artrozelor a fost pusa la punct de dr. Efimov in colaborare cu specialistii de la Institutul National de Biologie a Dezvoltarii. ?Ideea acestei inventii mi-a venit de la acest ?nu se poate?. In facultate, despre cartilagiu am invatat ca este un lucru tabu, care nu poate fi refacut. Era ca o provocare.
Cercetarile au durat din 1993 pina in 2001, au fost facute mai intii pe cocosi si abia cind am fost sigur de rezultate, am aplicat metoda la om?, ne-a declarat dr. Efimov, seful Departamentului de ortopedie al Spitalului Universitar CFR 2. ?De la un pacient care are o afectare a unui cartilaj se recolteaza o cantiate mica de tesut cartilaginos din articulatia bolnava sau din alta articulatie?, explica specialistul roman.
?Tesutul se duce la laborator unde este prelucrat. Culturile de celule sint determinate sa se fixeze natural pe un suport colagenic ce inglobeaza mai multe substante. Rezulta un tesut in vitro, pe care il implantam apoi in zona bolnava a articulatiei, printr-o microinterventie chirurgicala, care dureaza 15 minute?, ne-a mai explicat dr. Efimov. Operatia este indicata in special in cazul bolnavilor tineri (la articulatiile gleznei, genunchilor sau miinilor) la care s-a produs accidental o leziune si ii vizeaza in special pe tinerii sportivi, care au si capacitatea de regenerare foarte buna si nu au modificari osoase, cum se intimpla in cazul artrozelor batrinilor. ?Genunchiul se preteaza cel mai bine la aceasta operatie fiindca este o articulatie pe care se produce sprijin si cartilagiul se distruge mai repede?, precizeaza dr. Efimov.
Costurile sint mult mai mici
Avantajele acestei noi modalitati de tratament sint multiple. Tehnica reface in mod natural o structura biologica. Pina acum, la o artroza aflata in stadiu incipient, se faceau niste operatii paleat