Despre legume de sezon.... - Vinetele trebuie alese la cumparare in functie de culoarea - violet inchis - si greutatea fiecarei bucati.. - Sucurile amare continute in vinete trebuie eliminate inainte de a le gati. Se taie coditele, apoi se despica leguma in doua sau pe lateral, in felii, se presara...
Despre legume de sezon...
- Vinetele trebuie alese la cumparare in functie de culoarea - violet inchis - si greutatea fiecarei bucati.
- Sucurile amare continute in vinete trebuie eliminate inainte de a le gati. Se taie coditele, apoi se despica leguma in doua sau pe lateral, in felii, se presara cu sare si se pune intr-o sita. Dupa 15 minute se spala, se zvanta si se gateste.
- Feliile de vinete date prin faina si prajite in untdelemn de masline reprezinta o garnitura ideala.
- Vinetele mici nu contin substante amare si nu trebuie tratate cu sare.
- Finicul (seamana cu anghinarea) trebuie ales in functie de bulbul de la capatul frunzelor, care sa fie tare si alb. Se taie baza, se curata ramurile si inainte de a-l gati se taie in bucati.
- Radacina de finic are un gust usor amarui si se foloseste in salate, supe, mancaruri de legume care nu stau multa vreme pe foc. Se poate manca si simplu, calita in unt si usor dunstuita.
- Frunzele de finic (seamana cu cele de marar) se folosesc la umpluturi de carne tocata, in felurile cu fructe de mare, sosuri, la castravetii murati. Leguma se gaseste la pravalii si in piete.
- Usturoiul rezista netoxic maximum trei saptamani, tinut in compartimentul pentru legume din frigider. Fiert prea mult (la gatit), isi pierde gustul, de aceea trebuie pus in mancare catre sfarsit.
- Usturoiul tocat lasa miros puternic pe fundul de lemn. Iata de ce e bine sa aiba tocatorul lui special.
- Mirosul de usturoi de pe maini iese cu sare sau cu lamaie.
Despre legume de s