Pensiile vor fi indexate trimestrial, in raport cu rata inflatiei, iar pensiile pentru vechime completa care beneficiaza de recorelare vor creste in aceasta perioada, in termeni reali, cu 11%. Pensia medie neta a persoanelor cu vechime completa care beneficiaza de recorelare va creste de la 2.176.075 lei, in decembrie 2002, la 2.777.651 lei, in decembrie 2003.? Salariul de baza minim brut pe tara va creste, de la 1 ianuarie 2003, de la 1,75 milioane lei la 2,5 milioane lei. Personalul bugetar va beneficia, din ultimul trimestru al acestui an, de o crestere a salariilor cu 12%. Alocatia lunara pentru copii va creste, din iulie 2003, de la 180.000 lei la 210.000 lei. Ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu, care a prezentat la Palatul Victoria programul aprobat de guvern, nu a putut preciza care este suma totala care va trebui cheltuita pentru a acoperi toate aceste promisiuni. ?Programul social va fi finantat fara rezerve, chiar daca va trebui sa luam bani din alta parte?, a declarat ministrul. El a precizat ca sumele necesare se vor regasi in proiectul bugetului de stat pe anul viitor, lucru confirmat si de premierul Adrian Nastase. (Gabriela Palade)
Cum se vad pensiile romanesti in lume
In contrast cu programul social anuntat de guvern, Agentia de stiri Reuters arata ca Romania risca sa intre in cea mai acuta criza a sistemului de pensii din intreg continentul european. Comentariul Reuters precizeaza ca tara noastra are cu 50% mai multi pensionari decit salariati, un fenomen cu care celelalte state din Europa nu se confrunta si nici nu risca acest lucru in viitorul imediat. ?Daca nu se gaseste o solutie, sistemul de pensii din Romania va intra in incapacitate de plata?, considera Reuters. (V.M.)
Pensiile vor fi indexate trimestrial, in raport cu rata inflatiei, iar pensiile pentru vechime completa care beneficiaza de r