Lucian VASILIU
Cambei in China
Editura Sedcom Libris, Iasi, 2000,
114 p., f.p.
Cambei in China este punctul ultim – moment de reflectie si de sinteza – al unei „calatorii culturale“ pe care au intreprins-o in urma cu doi ani pe tarimurile „chitailor“ trei succesori ai lui Nicolae Milescu: scriitorul si muzeograful iesean Lucian Vasiliu – autorul notatiilor in cauza – si confratii sai, aradeanul Gheorghe Schwartz si satmareanul George Vulturescu.
Calatoria se incadreaza intr-un proiect mai larg, rezultat al unei conventii dintre Uniunile Scriitorilor din Romania si din China. „Intre scriitorii romani care au onorat, in ultimii ani, invitatia pentru China, i-as mentiona pe Ileana Malancioiu, Doina Cetea, Alex. Stefanescu, Gabriel Dimisianu, Ion Mircea, Gabriel Chifu. Alti trei scriitori, Cornel Ungureanu, Vasile Dan si concitadinul Ioan Holban au produs cite o carte despre experienta culturala in Extremul Orient“ (p. 7) – precizeaza Lucian Vasiliu in capitolul introductiv, Bancnota de 2000 (Eclipsa), preambulul livresc la jurnalul propriu-zis, Zile si nopti (Yu Yen, Yang Mey).
Preambulul cu pricina, desfasurat pe aproximativ 25 de pagini (un sfert din volum), dezvaluie – pe alocuri cu un umor involuntar – pregatirile scriitorului iesean pentru intilnirea cu exoticul spatiului chinezesc. „In clipa in care am avut certitudinea plecarii, am apelat la prietenul Liviu Papuc: mi-a adus de la Biblioteca Universitara «M. Eminescu» o roaba de carti despre China“ (p. 9). Evident, incepe prin a (re)citi cartile lui Nicolae Milescu, Jurnal de calatorie in China si Descrierea Chinei, extragind informatii cu care umple pagini intregi din propriu-i jurnal. Nu neglijeaza nici insemnarile lui Marco Polo, Fitzgerald sau… Cornel Ungureanu. La un moment dat, autoexaminindu-se dupa atitea calatorii livresti, conchide: „Sint un perso