Intoxicatiile se tin lant in Dolj. Dupa toxiinfectia de la Almaj, cind 45 de oameni au ajuns in spital dupa ce au consumat coliva, la Tencanau si Tuglui au aparut cazuri de persoane otravite cu ciuperci. Convinsi ca se pricep sa distinga ciupercile comestibile de cele otravitoare, satenii consuma fara grija ciupercile pe care le culeg din padure. Numai ca uneori ciupercile pe care ei le stiu „numai bune de mincat“ sint otravitoare, si asta din cauza in-crucisarilor care se fac intre spori.
Si nu numai ca taranii maninca bureti si ciuperci culese din padure, dar unii dintre ei mai si vind prin piete, chiar sub nasul organelor de control, care ar trebui sa se ocupe de protectia consumatorului.
Cinci persoane din Tuglui si Tencanau s-au otravit cu ciuperci. Ele au ajuns ieri - dimineata la Spitalul Cli-nic nr.1 din Craiova in stare grava.
Ioana Laba, de 71 de ani, din co-muna Tuglui, povesteste ca joi, in timp ce era cu vacile la pascut, a cules si citeva ciuperci: „Dupa ploaia asta este pamintul plin de ciuperci. M-am gindit sa culeg citeva si sa le prajesc pe plita ca sint tare bune.
Seara, la masa, am mincat cu totii, eu , fiu-meu si barbatu-meu, si n-am avut nimic“.
Insa, a doua zi de dimineata, cind s-au trezit, se simteau foarte rau. „Cind m-am trezit, parca eram pe alta lume. Barbatu-meu, Gheorghe, era cazut linga pat si spunea ca este para-lizat si nu se mai oprea din vomitat. Eu, cind am vrut sa ma dau jos din pat, n-am putut sa ma tin pe picioare si m-am lovit cu capul de scaun. Fiu-meu, la fel, era mai mult mort decit viu.“
Dintre cei trei, cel mai rau se sim-te fiul lor, Constantin, de 46 de ani. „De mic copil maninc ciuperci. Si este prima data cind ma otravesc. Nu stiu de ce imi este asa de rau pentru ca am baut si lapte dupa ce am mincat. Nu ma asteptam la asa ceva“, a spus Con-stantin Laba.
La putin