Cea mai „mediatizata“ tema culturala
Vara – se stie – nu se-ntimpla mare lucru in materie de evenimente culturale: stagiunea teatrala si muzicala e inchisa, festivaluri, colocvii si alte reuniuni profesionale serioase nu se mai tin, carti importante nu se mai lanseaza, editorii pregatindu-se pentru „intoarcerea“ de la toamna („la rentrée“). Toata lumea e-n vacanta. Mica agitatie „estivala“ – festivaluri „de vara“, spectacole pe plaja s.a.m.d. – e mai degraba improvizata pentru ca de la turisti sa se mai scoata un ban, iar artistii – de multe ori „artisti“… – sa-si faca si ei vacantele in statiuni (ziua la soare, seara pe scena!).
Si totusi, s-a petrecut in ultimele doua-trei saptamini un eveniment major, in premiera absoluta in Romania postcomunista: o tema culturala a ajuns in dezbaterea publica, politica, mediatica, in toate ziarele si la toate posturile de radio si de televiziune: scandalul preluarii de catre guvern a noului sediu al Bibliotecii Nationale de pe Splaiul Unirii. Nici o alta tema culturala, oricit de importanta, nu a mai avut in toti acesti ani o atit de larga expunere: nici situatia monumentelor istorice, nici criza din teatre, nici grevele actorilor sau ale personalului din institutiile muzicale, nici macar evenimente mai „mondene“ precum Festivalul „George Enescu“ sau cel national de teatru, disparitiile dintre noi ale unor mari artisti sau confruntarile pentru sefiile celor mai importante institutii din domeniu n-au stirnit ecourile politice si „mediatice“ de acum.
Faptele
Faptele se stiu, atit istoria cladirii, cit si contenciosul de acum. In megalomania proiectelor sale de remodelare a Capitalei Romaniei, Nicolae Ceausescu a inclus in ansamblul „Casei Poporului“, mai jos, pe Bulevardul „Victoria socialismului“, de partea cealalta a Pietei Unirii, o cladire-“palat“ pentru Biblioteca Centrala de