Societatea comerciala Terom SA a vandut, in ultimul timp, active in valoare de doua miliarde lei. Acest lucru se datoreaza faptului ca in perioada in care unitatea a primit acceptul pentru vanzarea de active din partea Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) au intrat in vigoare o serie de noi prevederi legale, cu privire la accelerarea privatizarii. "Nu este rentabil sa vand cladirile unitatii, aflate in conservare, pe doi lei. Din acest motiv, nu am putut vinde decat un teren din cadrul cantinei - de aproximativ 200 metri patrati - si un punct termic pe care l-a preluat Electrica. De asemenea, am mai vandut sectia Mecanica 2 pe care a cumparat-o BMT, o firma belgiana, cu suma de patru milioane de dolari. In locul sectiei noastre, compania belgiana a deschis o fabrica cu profil mecanic", a declarat Ioan Ardelean, directorul societatii comerciale Terom SA.
In prezent, din cele aproape 40 de hectare, firma ieseana foloseste doar o treime, restul cladirilor si terenurilor aflandu-se in conservare. "Cam douazeci de hectare de constructii pot fi valorificate. Dorinta noastra este de a le vinde pe bucati. Speram ca in acest fel vom scoate un profit mai mare", a mai spus directorul Ardelean.
Actualmente, unitatea duce o politica de concentrare a activitatii, in acest fel fiind posibila folosirea surplusului de personal existent in firma. "Astfel au fost evitate disponibilizarile. La noi in unitate lucreaza peste doua mii de oameni si pana acum nu au fost probleme cu salariile sau de alta natura", a declarat ieri Vasile Cernescu, liderul de sindicat al firmei iesene.
In plus, pe viitor, conducerea unitatii intentioneaza sa vanda si caminele aflate momentan in administrarea firmei. "Peste cincizeci la suta dintre locatarii acestor camine nu sunt salariatii firmei noastre. Mai mult, dintre ei, foarte multi sunt