•Cu toate ca Guvernul ofera imprumuturi pentru consolidarea blocurilor cu un grad ridicat de risc seismic, iesenii nu se ingramadesc sa le contracteze •Faptul ca trebuie sa garanteze cu apartamentul si cu valoarea mare a lucrarilor de consolidare ii sperie
In municipiul Iasi sunt 62 de blocuri care risca sa cada la un cutremur de cel putin 7 grade pe scara Richter. Cu toate acestea, proprietarii apartamentelor refuza imprumuturile oferite de Guvern cu dobanzi ceva mai mici (maximum 7% pe an), decat cele practicate de bancile comerciale, pentru a-si consolida locuintele. Consolidarea celor 62 de blocuri din Iasi nu a reusit sa treaca decat de prima faza, cea de expertizare, pentru ca proprietarii imobilelor nu s-au mai interesat de linia de credit, fiind speriati de conditiile impuse pentru acordarea imprumuturilor si de valoarea mare a lucrarilor ce ar fi trebuit sa fie incepute. "Primaria a primit bani de la Guvern pentru a expertiza cladirile cu un grad ridicat de risc seismic. De altfel, blocurile au fost expertizate, insa proprietarii nu au mers mai departe. Ar fi trebuit sa se treaca la faza de proiectare. Dar nu am primit nici o solicitare in acest sens", a declarat ieri viceprimarul Vasile Dumitriu.
Aceasta in conditiile in care si proiectarea este finantata tot de Guvern
Trebuie sa garanteze cu apartamentul
Potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului 20/1994, proprietarii trebuie sa garanteze cu apartamentul obtinerea unui imprumut in vederea consolidarii. "Daca la inceput majoritatea celor interesati ar fi vrut sa-si consolideze apartamentele, cand au auzit ca trebuie sa garanteze cu apartamentul, au fugit toti", a declarat Adrian Cuperman, seful Serviciului Investitii din cadrul municipalitatii.
In plus, nu se pot executa proiecte decat pentru consolidarea blocurilor, nu a apartamentelor in particula