Castelul Teleki de la Gornesti
Castelul din Gornesti este construit in stil baroc, fiind caracterizat ca cel mai reusit, din Romania. Apartine familiei Teleky. Intre ani 1686 si 1607 Teleki Mihail a facut unele renovari in stil renascentist. Renovarea s-a dovedit insa inutila, in 1779, Ladislau Teleki luind decizia sa demoleze castelul si sa il refaca in stil baroc, asa cum este si astazi. Constructia a durat mai bine de sapte ani. La inceputul secolului XX, contele Teleki ia hotarirea ca aici sa functioneze un muzeu al familiei.
Dupa nationalizare Castelul de la Gornesti a fost transformat in Sanatoriu de bolnavi TBC, care functioneaza si astazi.
Castelul de la Sinpaul sau Haller
Castelul de la Sinpaul a fost ridicat, la inceputul secolului XVII de familia Haller, proaspat stabilita pe malurile Muresului, pe locul unei vechi cetati medievale datind din secolul XIII. Vechea cetate a apartinut unor nobili ca Szentpal si Szentgyorgy. In 1575 cetatea ajunge in proprietatea marelui mosier Alordi Ferencz. La portile castelului a avut loc o singeroasa confruntare armata intre armatele lui Bekes Gaspar reprezentantul partidei imperiale si Stefan Bathory temutul principe transilvanean. In urma luptei din 1575 castelul a fost aproape distrus.
Desi astazi este deteriorat fiind mai mult niste ruine, castelul ar putea fi recunoscut si reconstituit dupa un tablou din 1870.
Castelul de la Brancovenesti - martor al celor mai importante momente din istoria Transilvaniei
Castelul de la Brancovenesti sau Castelul Kendi-Kemeny cum mai este denumit dupa principalii ctitori, este construit in stilul Renasterii transilvanene a secolului XVI, combinind cu succes stilul renasterii italiene cu elemente ale traditiei locale. Conform specialistilor, castelul sta pe locul unui vechi castru roman, care facea parte din sistemul de fortificatii de es