- Social - nr. 157 / 13 August, 2002 In ultimii ani, in tara noastra s-au inregistrat numeroase cazuri de into xicatii, unele soldate chiar cu deces, aparute in urma consumului de ciuperci din flora spontana, cumparate din locuri neautorizate sau culese din paduri, de pe pasuni etc. De cele mai multe ori cauza acestor intoxicatii a fost, in general, necunoasterea temeinica a diferitelor specii de ciuperci, cele otravitoare fiind confundate cu cele comestibile. Actiunile nocive ale ciupercilor se datoreaza continutului de toxina, in ciuperci putandu-se gasi mai multe substante cu actiune toxica asupra organismului uman (de exemplu, muscarina, atropina, faloidina etc.) In scopul prevenirii aparitiei unor asemenea intoxicatii ce pot avea urmari tragice, recomandam urmatoarele: - sa se consume doar ciuperci de cultura, provenite din unitati autorizate (ciupercile sa nu provina de la culegatori amatori si comercializate prin targuri, piete, strazi etc.); - sa se evite consumul ciupercilor imbatranite, pentru ca acestea pot contine unele substante nocive pentru organismul uman; - sa se curete ciupercile, sa se spele in apa curenta si sa se opareasca inainte de prelucrare; - sa nu se serveasca ciuperci crude, ci sa se prelucreze termic suficient; - dupa prelucrare sa se consume cat mai proaspete si sa se evite pastrarea lor mai multe zile; - sa nu se consume ciuperci in cantitati mari la o masa; - sa se evite excesul de bauturi alcoolice cand se consuma ciuperci; - persoanele alergice care prezinta intoleranta la componentele proteice ale ciupercilor sa evite consumarea acestora; - daca au consumat ciuperci sa se prezinte de urgenta la medic la aparitia primelor semne de boala. Acestea pot fi foarte variate: greturi, varsaturi, dureri abdominale, ameteli, halucinatii, agitatie, convulsii, furnicaturi ale extremitatilor, tremuraturi, parestezii, tulb